Saturday, October 9, 2010

Reborn

Salam semua,

Lama tak tulis blog, rasa cam nak tulis sikit pasal perancangan kita dalam kehidupan. Apa yang kita lihat sekarang ni, negara kita sudah semakin maju, bangsa kita pun kalau kita lihat ramai yang dah berjaya dan mampu hidup mewah dan senang. Tapi kalau dibanding kan dengan bangsa lain aku rasa kita ini masih jauh lagi ke belakang. Bayangkan bangsa lain yang datang pada tahun 1940 dahulu dengan sehelai sepinggang kini mampu berbangga dengan aset yang nilai nya jutaan ringgit. Cuba kita renungkan mana silap nya......Mungkinkah memang ini suratan kalau kita adalah peribumi seperti red indian di Amerika, orang asli di Australia. Aku harap tidaklah sampai ketahap tu. Orang Indon yang datang ke Malaysia ni pun ramai gak yg aku jumpa dah agak kaya dan berjaya. Berdasarkan pengamatan aku diaorang ni berjaya bukan dalam sekelip mata, ambil masa yang agak lama bermula dari zaman atuk nenek diaorang lagi, dan hasilnya apa yang kita lihat sekarang ni lah. Zaman dulu memang tanah kat Tanah Melayu ni kita punya, tapi perlahan2 diaorang beli, kita plak jual. Akhirnya tinggal lah seciput itu pun bergaduh.

Jadi aku rasa kita kena bersama2 mengambil semula apa yg generasi terdahulu telah lepaskan. Mungkin kita tak nampak hasilnya sekarang tapi percayalah anak cucu kita nanti akan senang. Janganlah pulak kita rasakan bahawa kita hanya hidup untuk diri kita sahaja, kalau boleh biarlah hasilnya dapat dirasakan bergenerasi lamanya. Pepatah ada mengatakan "harta tak dapat di bawa ke mati". memang lah, tapi waris kita yang hidup untuk generasi akan datang akan berterima kasih dengan usaha kita. Jangan pulak kita rasakan kalau kita tinggalkan harta nanti anak2 akan bergaduh pasal harta pusaka. Tolong lah jangan jadi kolot. Takkan Melayu hilang di dunia. Jangan sampai kita jadi macam Singapura. Nampak jer mewah tapi habuk pun tarak. Duduk flat keje kilang pun dah bangga jadi Singaporean. Hopefully my grandchildren will not be like that. ( I plan my destiny).
Wassalam....


Saturday, February 6, 2010

Tusyen

Good Morning & Assalamualaikum....

Hari ni tak buat apa pun. Maklumlah cutikan. Pusat tusyen pun dah mula beroperasi, baru seminggu. Alhamdulillah sambutan bolehlah dikatakan menggalakkan. Sebelah kaki dah ada dalam "B" quadrant. So kalau sesiapa nak tahu apa tu "B" quadrant bacalah buku rich dad. Aku memang target nak masuk B quadrant dalam tahun ni. Alhamdullillah tercapai jugaa...Sebenarnya aku tengah jaga pusat tusyen ni, takda benda nak buat tulis lah blog sikit. Pusat tusyen ni pun kecik je. Ada 2 bilik. Overhead pun ok lah, tak mahal. Bukan apa just nak try dan belajar selok belok business pendidikan ni. Tapi aku masih mengajar tusyen gak. Apalagi kalau bukan subjek lukisan kejuruteraan...nampaknya tak boleh nak rest lagikan. Takpalah sementara anak2 masik kecik ni kerja kuat sikit. Gaji tak besar kenalah work hard and smart. Aku nak share satu ayat yang aku baca dalam buku," Rich people work to pay for their asset while poor people work to pay for their debt." So which one is us?. Sebenarnya seronok gak bila ada banyak kerja ni terasa masa tak cukup dalam sehari. Pastu tak dalah nak sibukkan hal orang lain.

Thursday, January 21, 2010

Deklarasiku....

Assalamualaikum....Lama dah aku tak tulis blog. Sempena umur aku yang meningkat ke usia 31 ni aku rasa nak share lah dengan pembaca. Pertama sekali aku tak sangka apa yang aku tulis dalam blog ni akan mengundang rasa iri hati dan dengki orang sekeliling. Rupanya memang betullah yang kita dengar selama ni bahawa bangsa kita ni tak boleh tengok orang sebangsanya lebih, biar lah bangsa lain terus megah. Adakah aku malu menjadi orang melayu? Semestinya tidak...kerana aku melayu baru yang mempunyai idealogi dan cita-cita. Aku berjanji akan membantu dan memberi tahu cara dan segala ilmu yang aku ada. Oang hanya nampak dikala kita senang, tetapi masa kita susah tak da orang tau.

Biarlah aku ceritakan apa usaha yang aku dah lakukan. Aku tau mungkin orang tu pun ada baca blog aku. tak palah itu hak masing2, rezeki allah yg bagi. Kita manusia tak mampu melawan kehendaknya. Apa yang aku ada sekarang bukan nya hasil usaha selama 2, 3 bulan. Tapi aku dah kerja kuat 6 tahun lepas. Dan sekarang bila aku cuba nak kongsi, mungkin ada yang dengki dan iri hati. Aku tak faham lah kenapa ada orang macam ni kat dunia. Mudah-mudahan Allah akan bagi hidayah kat orang2 cam ni. Bukan senang nak senang. Kita selalu dengar benda ni, tapi kita buat tak? tak ramai yang buat dan ini lah yang aku buat 6 tahun lepas lagi. Setiap hari aku kerja tak kira sabtu , ahad cuti sekolah, cuti am merdeka ke apa ker...aku kerja. Orang tak nampak benda ni. Malam pun aku kerja gak, tapi aku sedih bila orang ingat apa yang aku ada ni dengan buat benda yang tak betul. Percayalah kalau kita ambil hak orang tuhan akan ambil semula hak kita. Patutlah kiyosaki pun pernah tulis yang ada pemberita bertanyakan kepadanya, tentang berapa nilai cukai yang dibayar oleh kiyosaki lalu kiyosaki cakap , kosong. Tapi bila keluar dalam surat khabar: Jutawan mengalak dari membayar cukai. Kesimpulannya ; orang bukannya nak bertanya cara sebaliknya akan membuat andaian negatif.

Tak palah, aku sentiasa percaya Allah tu adil. Aku tak takut apa pun. Andai kata hari ini aku tak da kerja dan tak makan gaji mungkin aku akan lebih berjaya, setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya. Kepada anak-anak murid saya, saya selalu pesan kepada mereka jangan mencari kerja tetapi mencipta peluang pekerjaan. Don't think small, think big. i'll always give my support. Memandangkan aku dalam bidang pendidikan ni. Yang pekerjanya pun tak seramai mana, aku dah jumpa bermacam perangai, ada yang sentiasa berfikiran negatif, ada yang suka melihat kegagalan orang lain, ada yang suka menjatuhkan orang lain. Apa faedahnya ye? Mungkin ni lah puncanya bila kita duduk dalam kelompok bangsa kita sahaja. Tak da kerja nak buat. Tapi kalau kita dengar tempat kerja yang berbilang bangsa, semuanya berlumba2 nak mengejar prestasi. Inilah yg kita nak. Sebab tu aku kalau boleh nak hantar anak aku ke sekolah yg bercampur bangsanya. Bukan aku tak bangga ngan bangsa sendiri, tapi kenyataannya...entahlah susah nak cakap...Mungkin spesis cam ni tak ramai, tapi spesis ni lah yang merosakkan melayu. Tapi kalau ada yang nak share insyaallah aku tolong.

Buat masa ni ada 2 projek tengah jalan. Jangan takut , aku dah tak buat projek kat dalam lagi dah, nanti ada orang cemburu plak. Skang ni aku buat projek kat luar, Insyaallah dah berjaya nanti aku akan share. Tentang tusyen LK, kalau ada adik ke sepupu ke, adik ipar ke, yg skang ni tingkatan 4 atau 5 boleh antar kat aku. Gerenti dapat A. Kalau tak caya boleh tanya aku opunya student...betultak? sebarang pertanyaan boleh call -0122408586. Bulan 2 ni mula. Kalau masuk masa tingkatan 4, kalau spm tak dapat A, aku pulang balik yuran 50%. Ini aku punya janji....kalau nak tusyen lain pun boleh gak. Tempat tusyen kat Taman Melati, just turun jer Putra taman melati, menapak dalam 4 minit dah sampai. Mari -mari.....

Ok lah cukuplah tu. So nasihat aku jangan dengki ngan kejayaan orang lain, lagi kita dengki lagi banyak rezki orang tu akan dapat. So ada hikmahnya lah kan. Kalau dah senang pulak jangan lupa tolong orang yang susah. Susah pun banyak kategori...susah yang betul2 susah dan bukan susah sebab dicari.....paham2lah sendirikan....Assalamualaikum. Jangan lupa tulis komen, Kalau tak aku malas tulis lagi. hehehe. Doakan aku success nanti aku belanja roti canai. Kalau dapat lebih boleh up roti pisang.....slaam...bye

Tuesday, November 17, 2009

What up!!!

Salam....lama gak tak tulis blog ni bukan apa tak da progress apa2. Cuma adalah beberapa benda yang aku rasa nak share. Pertama sekali pasal broadband yang cam hampas ni.....Jumaat lepas 6/11/09 aku pergi maxis center kat selayang. Nak claim aku nyer broadband tak leh baca memory card. Masa daftar dulu janji baik nyer, kalau nak tukar tiap2 bulan pun bleh kita nyer device tuh, tapi biler dah pergi sana kata barang takde lah, hangin jer aku. Pastu suruh aku pergi amik kat klcc lah pulak. Dia ingat kita banyak masa cam dia agaknyer. Lastly aku slow talk baru dapat. Diaorang ini nak kena guna skill soft talk jugak baru lah nak layan. Susah jugakkan kalau swasta pun nak kena layan cam ni gak, tapi apa2 pun satu pengajaran yang aku bleh share kat sini ialah bila orang tu ada power atau kuasa biar pun sikit layan je lah tak guna nak bertekak. Contohnya guard kat umah aku ni, aku sampai skang tak da residence kad, bukan apa tak sempat dan malas nak buat, so time nak kuar ngan masuk kalau jalan kaki problem lah sikit, tapi pandai2lah buat member ngan guard ni, sebab diaorang ni pun manusia gak ada maruah so jangan lah kita nak tunjuk eksyen kan. Everyone is level rite?

8/11/09 bersamaan hari ahad aku pergi dewan komuniti taman ibukota, ada hari keluarga sekolah anak aku. Tengoklah anak aku buat persembahan tarian. Teruja tengok anak buat persembahan, ini antara pengalaman yang tak boleh nak beli ngan duit. Hanya orang yang dah alami jer tau rasanya. Patutlah orang kalau anak dia berjaya selalu sebut pasal kejayaan anak diaorang. Dul aku rasa menyampah gak bila dengar, tapi sekarang baru paham kenapa ibu bapa kita cukup bangga kalau anak dia berjaya. So tentang berjaya tu plak subjektif lah kan....ada orang yang suka dan ada gak orang tak suka. Macam manapun kalau nak hati senag always think positif...insyaallah semua yang kita harungi akan mudah. Nanti aku akan upload kan kan kat youtube persembahan anak aku tuh....(banggalah tuh....) kita jangan skeptikal atau obselete...walaupun anak aku menari bukan baca quran ker....tapi aku dapat lihat objektif dia adalah untuk increase confident level budak. So this is the prepare ration kepada budak2 kan. Sebab ada gak budak yang nangis dan lack of confident....so for me this good move.

Minggu ni last week kerja, bestnyer jadi cikgu ni ialah cuti pun gaji jalan....hehehehe jangan marah. Pastu banyak free time, so pandai2lah gunakan masa yang ada ngan berfaedah. Perancangan nak ke New Zealand untuk mencari opportunity baru terpaksa ditangguhkan kerana kekurangan persedia. Mula2 budget nak pergi sana sebulan untuk berkerja dan survey market kat sana, mungkin belum rezki lagi. Mana tau rezki disana lebih baik. Bak kata orang jauh berjalan luas pengalaman. Sebab aku tengok bangsa lain cukup suka merantau, orang kita yang merantau ke tempat lain pun kebanyakkan boleh berjaya. Konsepnye sebenarnya amat mudah, keluarlah dari zon selesa anda, bila ada tekana baru otak kita akan berfikir dan badan akan bergerak. Salah satu dia buatlah hutang yang banyak cam aku ni....bak kata Adiputra "matematik adalah tunjang ilmu" dan aku bersetuju ngan kenyataan dia tu. Kalau kita tengok ilmu semuanya memerlukan matematik sebagai asasnya. Bangsa kita masih lemah dalam maths. Sebab tu kita agak mundur ngan bangsa lain, so make sure lepas ni pastikan anak2 kita cekap matematik. Macam bonn siew honda yang terel matematik tapi tak reti membaca sign agreement pun pakai cap jari jer, tapi kekayaan dia sendiri mau ingatkan?

Dua tiga menjak aku belajar pasal insuran ni, adalah juga jumpa dengan perkara2 baru dan masalah2 baru. Itulah seronoknyer belajar....antaranya kebanyakkan orang yang amik insuran ni dia tak clear atau tak jelas apa yang diorang ambil. So pada aku ini satu pembaziran. Kita dah spent duit sebagai perlindungan atau investment ker so kita kena sure lah apa yang kita hendak. Sebab dalam insuran ni ada banyak produk dia. Bukan satu jer yang cover sumer, yang menjadi masalah nyer adalah sikap kita sendiri, ambil insuran pun kena fikir pasal kemampuan gak, bukan main amik ikut hati jer...kalau bayanr 3,4 bulan pastu sesak pun tak guna. Kepada agen2 tolong gak tengok kemampuan klien ok?Pastikan dulu bahawa kita mampu untuk commit. Kalau ikut pemerhatiaan aku setakat ni, orang kita masih ramai yang tak sedar pasal medical card ni, aku tak nak sentukha pasal PA atau produk2 lain, sebab pada aku benda ni sebenarnya yang paling penting, sebagai plan B semasa emergency. Bila aku tanya pasal medical card, ramailah kata dah adatapi bile suruh tunjuk takda la pulak. Bukan aku nak jual sangat pun tapi pada aku, aku ikhlas nak share betapa pentingnya benda ni. Modal paling murah dalam RM55 sebulan. Kalau bayar terus setahun lagi murah....kalau RM55 sebulan pun tak sampai RM2 seharikan? Kalau dah kena cam aku barulah terasa penting nyer medical card ni. Tapi ingat kalau amik medical card saja dia takda pulangan yer. Tapi rasa2 nye kita mesti akan gunakan jugak servis tu....tapi kalau boleh janganlah pulak doa nak masuk hospital sebab dah bayar kan? Kalau boleh tak masuk lagi baguskan....walaupun dah bayar nama pun back up plan...


Satu perkembangan terbaru yag aku tengok sekarang ni ramai gak anak2 muda awal 20-an yang berjinak2 dalam bidang investment, insuran dan seangkatan dengan nya. Pada aku ini fenomena yang baik. Harap2 diaorang ni cekallah dalam menerima penolakan. Sebab tak ramai orang sanggup buat benda ni. Cuma aku tengok masih banyak lah benda yang diorang ni kena belajar especially skill untuk convincing client. Biasalah umur baru setahun jagungkan. So jangan serik untuk belajar dan jadikan pengalaman sebagai guru yang terbaik. Ok lah, cukup sampai sini. Assalamulaikum. Selamat Hari Raya Haji......The more U give the More u get!!!

What up!!!

Salam....lama gak tak tulis blog ni bukan apa tak da progress apa2. Cuma adalah beberapa benda yang aku rasa nak share. Pertama sekali pasal

Tuesday, November 3, 2009

Back to school

Assalamualaikum.....hari ni dah hari ke 2 aku kerja. Pagi-pagi dah jaga exam. Capai netbook tulis sikit apa yang ingat takut nanti aku lupa. Semalam aku sempat buat pengeluaran KWSP akaun 2 untuk upfront payment. Lepaslah untuk pembayaran selama 21 bulan rumah yang aku tinggal ni. Mula-mula aritu aku ingat nak buat penambahan pokok, tapi lepas aku buat calculation untuk next year punyer expences, aku rasa kena buat advance payment jer, sebab mungkin rumah aku yang 3 residence tu pun akan siap tahun depan bulan Ogos. Pening gak kepala nanti kalau nak bayar installlment RM2k termasuk maintainance. So aku ambil langkah selamat buat advance payment jer dulu. Rumah Crystal Height pun akan siap tahun depan bulan 2. So bermula lah pembelajaran baru untuk mencari penyewa kepada rumah Putra Villa yang aku tinggal skang ni. Mungkin kasi sewa kepada foreigner kot. Market price pun skang lebih kurang 260k. Sebab jiran depan rumah aku tu baru jual ngan harga 248K. Tak de renovation langsung. Kepada yang nak jual rumah digalakkan menjualnya pada tahun ini. Sebab tahun depan akan kena tax 5 % dari kerajaan. So kalau kita jual harga100K, taxnye 5K.


Masa aku buat upfront payment ni sempat gak lah aku sembang ngan seorang cina tuan punya kedai photostat ni. Saja aku tanya dia ekonomi skang ni macam mana? Dia kat teruk, lepas duit nak makan jer. Aku iyekan ajer...memang betullah tu. Dia kata tahun depan lagi teruk. Entahlah pada aku rezki tu semua Allah yang bagi, kalau kita usaha dan niat kita betul insyaallah kita akan dapat.

2 hari lepas iaitu hari selasa, aku pergi buat window shopping kat CIMB dan Maybank. Sekarang ni untuk housing loan, offer dari bank lebih kurang ajer sebab Bank Negara dah selaraskan. Ni yang jadi tak best nikan? Kalau dah semuanya sama baik biar bank negara jer yang conduct. Ibaratnye kita pergi kedai makan semuanya jual nasi ayam. Apa pilihan kita. Alasannya local bank tak bleh nak compete ngan foreign bank. Business mestilah ada competition! Barulah customer blh dapat profit. Tapi untuk ASB over draft masih sama, CIMB (BLR-2%), Maybank(BLR-0%). RHB tak sempat survey. Selesai tu pergi bayar deposit 10% rumah 3 Residence. Ada 4 bulan lagi aku kena bayar(sampai Mac) so prepare jelahkan. Nasib baik dia buat sistem ni, Kalau tak, tak merasa aku nak beli rumah harga camni. Memang banyak advantage masa aku beli rumah ni. Offer dia pun memang cun, Diskaun 7%, so aku hanya bayar 3% jer dia punya down payment. Biler dah siap nanti masa serah kunci dia pulangkan lagi 5K. So modal lebih kurang 8K. Boleh bayar ansuran plak tu selama setahun. DOA free, S&P pun free...So modal memang Down Payment semata-mata. Kalau pening kepala aku flip jer. Rumah type yang aku beli tu pun harga dia dah increase. Masa aku beli 400K tapi skang dah 495K. Oklah tu. Tapi rasanya tak jual kot. Mana nak dapat offer cam tuh lagi. Developer pun bagus. Sime darby tuuu......Dulu rumah Putra Villa aku pun bayar down payment setahun gak. Modal kecik kan?

Hari Ahad tu aku close akaun bulan October. Dah dua bulan akaun menunjukkan bacaan negatif. Maksudnya belanja lebih dari income. Memang kadang-kala banyak benda tak terduga berlaku. (macam aku masuk hospital aritukan)Tapi benda macam ni mesti dah ada dalam kita punyer perancangan. Satu benda yang aku perasan belanja rokok aku dah mencapai RM14XX, haaaa apa citer??? notice but no action...sapa-sapa ada cara berenti merokok tolong kongsi kat sini yer. Lepas tutup akaun aku buat belanjawan untuk tahun depan, nak tengok budget mana yang boleh dikurangkan. Lepas buat budget aku untuk next yeat ternyata aku tak boleh nak slow down lagi. Ingat boleh masuk mode rileks rupanya kena force lagilah, mungkin 5 tahun lagi kot. Sebab komitmen aku memang dah lebih dari income. Tapi benda cam ni yang buat aku seronok sebenarnya. Baru rasa motivated. Sebenarnya kalau plan aku berjalan lancar, Insyaallah semua akan ok. Tak da benda perlu dirisaukan. Cuma aku kena stanby kan tabung kecemasan untuk aset2 ni. Kang tak pasal2 kena lelong plak kan? Apapun plan mesti kena betul, jangan tamak, busuk hati, dengki. Kalau kita tolong orang insyaallah orang akan tolong kita.Aku kalau nak tolong duit tu tak dapat lah tapi kalau nak tolong ngan ilmu atau nasihat, insyallah boleh. Sebab aku tak bagi ikan, aku hanya akan bagi cara menangkap ikan.

Kesimpulannya, sepanjang aku cuti sakit mata tu banyak gak progress aku dah buat, aku sempat buat OD, KWSP akaun 1 masuk ASW, KWSP akaun 2 buat upfront payment, pergi tanya tentang pembayaran zakat dan banyak lagi lah. Aku rasa puas dan seronok biler dapat buat sesuatu benda yang baru tuh. Next week amik exam kat Maju junction untuk qualify jadi agen insuran. Saja nak belajar, bak kata orang dah terantuk baru nak tengadah. Alang-alang nak amik medical card satu family, biar aku sendiri jadi agen nya. Alang-alang mandi biar basahkan...perghhhh tinggi juga bahasa aku ni. Lepas ni nak buat apa plak yer???

Cuti sekolah pun tak lama lagi ni...aku mesti plan betul2 masa bulan 12 ni. All out beb...nak cari peluang baru, mungkin kat luar negara ker? sapa tau kan? orang kata jauh berjalan luas pengalaman. Asyik terperap jer kat Malaysia ni, kat luar tu macam- macam ada. Sian aku ni singapore pun tak penah sampai tau.

Oklah.. . aku chow dulu. Patutnye masa aku dah abis setengah jam lepas ....ini sudah lebih, cikgu seterusnya patutnya dah datang. Bagi betis nak peha ni...Ok kalau ada student yang baca blog saya ni, jangan terpengaruh dengan flair bahasa saya plak k? sebab bahasa saya modern malay language, belum kuar dalam kamus lagi. But anyway thanks to all the reader and see u soon

Saturday, October 31, 2009

Batalkan kad kredit......

Alhamdullilah mata dah semakin sembuh...genap hari ni dah dua minggu aku sakit mata. Masih dalam recovery session. Seronok betul kalau jadi doktor pakar kan. Jumpa kejap , tengok lebih kurang caj RM83.(less than 10 minutes) aku nak dapat banyak tu puas lah mengajar sampai 2 jam...hhehehehehe. Tulah dulu malas belajar, kalau tak senang jer cari duit. Tapi apapun setiap yang berlaku tu ada hikmahnya. Kes aku masuk hospital tu pun mungkin akn membentuk lembaran baru dalam hidup aku....dimana aku bercadang untuk belajar pulak menjadi agen insuran. Seronok sebenarnya belajar ni, dapat kenal benda baru, kenal orang baru...barulah kita rasa kita ni hidup, dimana sebagai benda hidup mesti ada perubahan. so kalau x da aral melintang minggu depan exam untuk kelayakan menjadi agen insuran...Doakan aku berjaya ye.....

Sepanjang dua minggu bercuti ni banyak gak benda yang telah aku buat. Hari ni aku pergi Lembaga tabung Haji kat Batu Caves untuk bukak akaun. Satu peristiwa yang aku tak berapa puas hati adalah tentang penyambut tetamunya. Punyalah berlagak, orang tanya pun jawab nak tak nak jer....inilah yang terjadi bila kerja yang kita buat tu tak ikhlas dan rasa terpaksa...nampak sangat dari air muka dia yang kerja tu membosankan.

Lepas settle aku bukak akaun tabung haji. (Cadang -cadang dalam umur 35 kalau diizinkan tuhan aku dan isteri nak pegi menunaikan Haji. Biarlah tempat pertama yang aku lawati adalah mekkah sebelum pergi ke tempat lainkan?) Aku pergi CIMB dan Maybank, batalkan kad2 kredit yang tak pakai dan jarang pakai. Selama ni pun aku hanya guna satu kad jer. Kepada mereka yang ada kad2 kredit yang tak guna tu eloklah pergi potong cepat, sebab tahun depan dah kena caj; setiap kad RM50 kalau ada 10 kad tak pasal2 kena caj RM500. Aku pun batalkan 5 kad tadi termasuklah kad supplement, tinggal satu kad je lagi yang aku selalu pakai. Kuranglah tebal beg duit aku ni sikit.

Minggu depan aku kena follow up ngan doktor sekali lagi. For sure mesti melayang lagi RM80. Kalau ada medical card tak yah pening2 kepada, semua insuran cover. Tapi nak sihat nye pasal kan? Bayar jelah...Harap2 next week dah boleh kerja...sian kat anak murid aku lama dah tak jumpa...tanggungjawab perlu dilunaskan, barulah apa yang kita buat nanti Allah akan permudahkan. Aku nak diorang ni semua menjadi orang yang berguna, biasalah budak2, sekarang tak sedar lagi tapi esok dah umur 30 baru diaorang tau kan? samalah cam kita...the circulation of life. Cam skang ni kalau tengok mat rempit bukan main menyampah lagi tapi dulu aku cam tu gak. So itulah yang di panggil kitaran hidup. Sebab tu kalau kita tengok kadang-kadang ada parent yang terlalu mengawal anaknya tu mesti ada pengalaman yang sebenar.

Cuti sekolah pun tak lama lagi nak bermula. Cuti tahun ni aku nak buat benda-benda baru plak dalam hidup. So dalam planning skang ada dua sama ada nak buat kebun cili dan kedua nak buat insurance. Tapi kalau buat dua-dua pun apa salahnyakan? Tengoklah biar masa yang menentukan...Harap2nya menjadilah...Insyaallah....Mungkin pastu boleh terus tukar kerjaya ker kan.....petani moden...

Sebanarnya aku tak sangka gak ada pembaca blog aku ni... sebab ruang komen tu tak da orang isi...jadi kepada mereka yang sudi baca tu tulis lah komen sikit, sebab kita tak tau mana kelemahan kita..tak kisahlah nak kutuk ker nak membina ker nak nak protes ker...sebab aku tau aku pun masih baru dalam bidang ni(blog)...banyak sangat benda nak belajar lagi.....Sebab tu lah aku buat blog ni supaya boleh share ngan kawan2 dan pembaca. Kalau nak mintak pendapat ker cadangan ker boleh, kalau ada sifu-sifu yang baca tu boleh lah bagi komen membina atau cadangan yeee....But anyway thanks for reading.

Oklah, aku rasa cukuplah tu. mata ni pun kadang2 kelabu sikit. Aku amat mengharapkan cadangan dari pembaca, atau komen, so aku tak da niat untuk berlagak atau menunjuk2 cuma nak share. Mungkin ada benda yang kita boleh ajar kepada orang lainkan? Apa yang aku cari bukan kekayaan tapi adalah kejayaan. Tapi dalam banyak2 kejayaan, pada aku kejayaan mempunyai anak yang berjaya adalah yang paling bernilai. Kita berjaya pada hari ini adalah kerana orang tua kita kan? So kalau anak 2 kita gagal itu adalah tanggungjawab kita. Walau duit setinggi gunung tapi anak tidak menjadi aku rasa tak da gunanya. So pastikanlah bahawa sumber rezki yang kita cari tu datang dari sumber yang halal dan berkat. Assalamualaikum. bye.....


Gambar best friend aku masa aku bercuti......semua aku uruskan(babysitter). Yang adik tu sampai tak nak pergi sekolah dah ngikut aku....

Possing tepi jalan masa aku tengah buat photostat soalan.


My future........my delegation


Yang kakak ni dapat lompat kelas( Tadika jer...) tapi rasa nak berlinang air mata bila cikgu dia kata ada 3 orang jer dapat lompat kelas.....agaknya inilah rasa orang tua kita masa tengok anak2 berjayakan?


There was an error in this gadget